Notícies recents

L'(a)phònica presenta tota la programació de la 10a edició

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, celebra la seva 10a edició i ho fa amb un cap de setmana intens, amb propostes que per damunt de tot exploren les diverses possibilitats de la veu. Standstill, Man Ex Maqina, La Troba Kung-Fú, Xerramequ Tiquis Miquis, Bradien + Eduard Escoffet, Markooz, Ocumé, Ensemble Pelegrí i Salao & Jaco Abel, l’espectacle itinerant Dallonses, i Eduard Mas i Alba Bosch completen el cartell. Més de vint actuacions i una dotzena d’activitats paral·leles ompliran la capital del Pla de l’Estany del 20 al 24 de juny, la majoria de les quals, gratuïtes.

Després d’anunciar els concerts de Manel, Dei Furbi, Anni B Sweet, Esther Condal, Joan Colomo, Maïa Vidal, Juan Perro, Núria Graham i el concert a la barca Tirona dels membres de La Troba Kung-Fú (per al qual les entrades ja estan exhaurides), el Festival de la Veu de Banyoles presenta tots els artistes que durant cinc dies ompliran la ciutat. Amb propostes per a tots tipus de públics, d’estils musicals molt diversos (beatbox, pop, rock, músiques mediterrànies, flamenc, poesia, cançó d’autor...) el festival comptarà amb una estrena absoluta, tres espectacles ideats especialment per a l’(a)phònica, tres artistes que actuaran per primera vegada a Girona i nou grups que presentaran disc per primera vegada a les comarques gironines.

El divendres 21 de juny, el festival comptarà amb la Companyia Dei Furbi, que presentarà per primer cop a les comarques gironines el seu últim repte: una adaptació lliure de l’òpera La flauta màgica de Mozart, interpretada únicament amb la veu (Teatre Municipal, 21 h, 12,50 €). També el divendres, el festival comptarà amb l’actuació de Puntí, amb l’espectacle Viatge d'un savi vilatrista cap enlloc (Auditori de l’Ateneu, 22:30 h, 10 €). Seguidament es podrà escoltar el beatboxer Markooz, que mostrarà les seves capacitats vocals (Juanola La Muralla, 00 h, gratuït). Una de les actuacions més destacades de la jornada serà la de la banda barcelonina Standstill, que presentarà per primera vegada a les comarques gironines el seu darrer espectacle, Cénit (Juanola La Muralla, 00:30 h, gratuït).

El dissabte 22 de juny, el tenor Eduard Mas i la soprano Alba Bosch presentaran un concert ideat especialment per al festival a base d’escenes operístiques (Església de Santa Maria dels Turers, 11:30 h, gratuït). Més tard, es podrà participar en l’espectacle itinerant Dallonses, també ideat especialment per a l’ocasió (sortida davant de l’església de Santa Maria, 12:30 h). A la tarda, serà el torn d’Anni B Sweet, una de les artistes més destacades de l’escena indie de l’Estat espanyol i una de les que compta amb més projecció internacional (Claustre del Monestir de Sant Esteve, 18:30 h, 4 €). Seguidament, el grup vocal a cappella Ocumé mostrarà el seu repertori de versions de clàssics del pop-rock, jazz i música llatina (plaça del Teatre, 19:45 h, gratuït). Més tard, es podran escoltar el poeta i agitador cultural barceloní Eduard Escoffet amb el grup instrumental Bradien, amb un espectacle que ens submergirà en la sonoritat i la semàntica de la música i les paraules (espai eat art, 20:45 h, gratuït). Després, Man Ex Maqina, un projecte del músic i productor Max Moya Wright (ex Ojos de Brujo), arribaran per primera vegada a les comarques gironines per presentar un actuació que uneix el llenguatge de la música electrònica amb la veu i les percussions corporals (21:30 h, gratuït). Al Teatre Municipal, el quartet vocal femení Delikatessen estrenarà Belle Rêve, una comèdia musical a cappella (22:30 h, 8 €). Finalment, a l’escenari Juanola La Muralla, Joan Colomo farà un dels darrers concerts amb banda de la gira dels dos volums de Producto Interior Bruto (00 h, gratuït).

Els més petits tindran un espectacle especialment per a ells, el diumenge 23 de juny: l’espectacle El conte de l’eriçó Bru, de Xerramequ Tiquis Miquis (Juanola La Muralla, 11:30 h, gratuït). A la tarda arribarà la primera actuació a les comarques gironines d’Ensemble Pelegrí, una peregrinació oberta i fascinant a les músiques medievals peninsulars, amb Mara Aranda -considerada una de les veus més representatives i internacionals de les músiques mediterrànies-, (Claustre del Monestir de Sant Esteve, 17:30 h, gratuït). Al cap d’una hora, el cantaor Salao & Jaco Abel presentaran per primera vegada a les comarques gironines l’espectacle Flamenco eléctrico (Auditori de l’Ateneu, 18:30 h, gratuït). I per acabar la revetlla de Sant Joan, un concert ben especial al costat de l’estany, amb Manel, que presentaran Atletes, baixin de l’escenari (Warner/ Discmedi, 2013) per primer cop a les comarques gironines (Estrella Damm Club Natació Banyoles, 00 h, 25,50 €).

La darrera jornada de festival, comptarà amb l’actuació de la cantant i compositora Esther Condal, que presentarà a les comarques gironines les cançons del seu disc de debut, Home (Petit Indie, 2012), rodejada d’alguns dels millors músics de l’avantguarda del jazz català (Teatre Municipal, 17 h, 8 €). A continuació, la jove vigatana Núria Graham, que ha sorprès tothom amb el seu talent, realitzarà la seva primera actuació a Girona (Claustre del Monestir de Sant Esteve, 18:30 h, 4 €). Després, el que va ser la veu de Radio Futura, Juan Perro (Santiago Auserón), presentarà en acústic Casa en el aire a les comarques gironines, un repertori entre la música d’arrel nord-americana i els ritmes cubans, que parteix del seu darrer disc, Río negro (La huella sonora, 2011). Actuarà a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles (20 h, 10 €). Poc després, tindrà lloc el concert a la barca Tirona, al mig de l’estany, que s’ha programat per primera vegada, a càrrec de Joan Garriga i alguns altres membres de La Troba Kung-Fú (20:45 h, 6 €), amb totes les entrades exhaurides. La cantant Maïa Vidal presentarà el seu darrer disc, Spaces (Crammed Disc / Karonte, 2013) al Mirador Joan de Palau (Puig d’en Colomer, 21:30 h, gratuït), en un indret emblemàtic que compta amb algunes de les millors vistes de la ciutat. Clouran aquesta desena edició La Troba Kung-Fú, amb un concert festiu a base de “rúmbia”, la seva particular proposta musical. Presentaran a les comarques gironines el disc Santalegria (Chesapik, 2013).

Activitats paral·leles

Al marge de les actuacions, el festival aposta per explorar la veu de moltes maneres. Així, es podrà participar en un concurs d’Instagram organitzat conjuntament amb els festivals de la xarxa A-Petit; es podran veure diverses exposicions, com ara Aficionats, amb obres de diversos artistes de la comarca que s’han inspirat en la imatge del festival d’aquest any; El Gravat, (a)phònica i pipes, amb una barreja entre gastronomia, art i el festival, i (a) 2013 a la Biblioteca Pública, amb un recull sonor i audiovisual dels artistes que participen en el festival. Pel que fa a la gastronomia, el festival segueix apostant per la proposta L’(a)rtista al plat, i aquest any per primera vegada es proposa un Menú pícnic (a)phònica, a càrrec d’alguns restaurants i bars de la població. Concerts com el de Coriolà, la 13a Trobada de cantaires, el taller de beatbox a càrrec de Markooz, l’Audició de final de curs de l’EMMB, el ja tradicional camp de treball i les estades de veu de L’Estiu és teu! acaben de completar la programació d’activitats paral·leles.

En la línia de la voluntat del festival (a)phònica de dur a terme un esdeveniment participatiu i obert a tota la ciutadania, per primera vegada el festival posa a la disposició del públic uns abonaments per als concerts de pagament. Tot i que gran part de les actuacions programades són gratuïtes (més d’un 60%) i els preus de la resta van dels 4 als 25,50 euros, s'ha buscat una nova manera per fer-les més assequibles per a tothom. Així, es podran adquirir abonaments per a 3, 5 i 7 espectacles, aconseguint un 15, un 20 i un 25% de descompte respectivament. Tant les entrades per al concert de Manel –que no entra en aquests descomptes– com els abonaments, estan a la venda a www.aphonica.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (Pg. Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a divendres de 8:30 h a 19 h). Les inscripcions per al taller de beatbox ja es poden realitzar a l’Ateneu-CMEM de Banyoles.

Pel que fa a la imatge del festival, creada per Enserio, enguany explora tot allò que envolta les aficions (els càntics, els víctors, els crits, les banderes...).