Presentada l'onzena edició del Festival (a)phònica

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, dóna el tret de sortida de la seva campanya presentant els artistes que completen el cartell de l’onzena edició, que tindrà lloc del 20 al 24 de juny. Es tracta de The Excitements, Sanjosex, La iaia, Soledad Vélez, Vinyoli comentat, Radio Babel Marseille, Morgat Morgat, i Nyam! un tastet d’òpera. En total, s’han programat unes quaranta activitats entre actuacions i activitats paral·leles per a tot tipus de públics que durant cinc dies intensos ompliran la ciutat de propostes amb veus artístiques consagrades i emergents.

Per al divendres 20 de juny un dels espectacles que se suma als ja anunciats Muchachito y sus compadres i Maria Coma és Vinyoli comentat, un recital emmarcat en la celebració del centenari del naixement de Joan Vinyoli que pretén acostar als lectors una de les veus líriques més autèntiques i potents que ha donat la nostra poesia. El mateix dia, el festival també comptarà amb la banda barcelonina The Excitements que, amb la presència escènica i la força de la veu de Koko Jean, presentarà el seu irresistible còctel de soul i rythm & blues de la vella escola.

El dissabte 21 de juny, a més de Germà Negre en acústic, les semifinals del 5è Campionat Estatal de Beatbox, Llibert, i Kitsch a la Cova, es podrà escoltar al grup banyolí Morgat Morgat que, després de rebre el Premi Joventut 2013 al Concurs Sona 9 i d’actuar arreu del territori, està preparant el que serà el seu primer disc. Seguidament, al mateix escenari, Sanjosex presentarà el seu darrer àlbum, Festival (Bankrobber, 2014), un repertori de cançons molt més elèctriques, vitals, fresques i optimistes per acabar la jornada.

Entre les actuacions que se sumen a les anunciades per al diumenge (Carles Belda i Marc Serrats, Jazz Machín, SSM BigHand feat. Laia Cagigal, la Gran Final del 5è Campionat Estatal de Beatbox i Miquel Gil i Pep Botifarra) cal destacar l’actuació de la cantant xilena Soledad Vélez, que amb el poder hipnòtic i abrasiu de la seva veu presentarà les cançons del seu darrer disc Run with wolves (Absolute Beginners, 2013). Per tancar la nit, el trio osonenc La iaia portarà una bona dosi de màgia a l’escenari Juanola La Muralla amb el seu pop electrònic un punt psicodèlic i trencador.

El dilluns 23 de juny serà el torn per als més petits de casa, amb un espectacle familiar encapçalat per la mezzosoprano Susanna del Saz i la soprano Elena Martinell. Amb grans àries de compositors com Puccini, Verdi, Offenbach, Rossini i Mozart, l’espectacle Nyam! un tastet d’òpera acostarà el món del bel canto als nens i nenes a partir de 3 anys.

I l’últim dia de festival, el dimarts 24 de juny, a més de Miguel Noguera, Micro-Zenit, i Jorge Drexler, s’ha programat el concert de Radio Babel Marseille, un quintet marsellès que actuarà per primera vegada a Catalunya per endinsar-nos a un viatge per tota una amalgama de ritmes i melodies del món a cappella.

Tant les entrades per al ja anunciat concert de Jorge Drexler –que no entren en aquests descomptes– com els abonaments ja es poden adquirir aquí i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (Pg. Indústria, 25 / 972 57 00 50, de dilluns a divendres de 8:30 h a 19 h).

Activitats paral·leles
A més de la programació oficial, el festival comprèn una quinzena d’activitats paral·leles relacionades amb la veu: exposicions, gastronomia, estades de veu… Consulta-les aquí.

Campanya de festivals
Des de la primera edició, el fil conductor del festival ha explorat diverses vessants de la veu, un instrument emissor de missatges, emocions i sensacions. Aquest any, el festival ha optat per basar-se en el discurs, emmarcat en una campanya electoral de festivals. La imatge gràfica és obra de l’estudi de disseny Enserio.